Lehed

11.11.12

The Nights of PÖFF 2012: Sleepwalkers


Täna, homme ja ülehomme ning ka üleülehomme kajastab Fireflies of the Night`i tandem (Spellbound aka Ragnar ja LiveForThis aka Henryk) 12. novembrist ehk homme kell 14.00 algavat Pimedate Ööde Filmifestivali. PÖFF algab ametlikult alles 15. novembril, aga rohkem kui paar aastat nooremad alafestivalid alustavad juba natukene varem kui juba 16-aastane vana kala.

Hommme 12. novembril algab Sleepwalkers, mis vältab täpselt neli päeva, et teha PÖFF-ile ilus ja põhjalik eelsoojendus. Sleepwalkers on eelkõige ikkagi tudengi - ja lühifilmide festival, mille haare on nii rahvusvaheline kui ka eestikeskne.


Tänavune programm on eriti tihe ja mitmetahuline, sest kavast leiab võistlusprogrammid rahvusvahelistele, Läänemeremaade ja Eesti lühifilmidele. Puudust ei ole ka tudengi lühifilmide võistlusprogrammist ehk lühifilmid, mis olid esindatud ka tänavusel prežtiisikal Cannes`i filmifestivalil. Eriprogrammina on esindatud ka Tel Avivi Ülikooli retrospektiiv. Tel Avivi Ülikool rajati 1972. aastal retrospektiiv keskendubki olulisematele lühifilmidele, mis ülikooli seinte vahel valminud. Tänu poliitiliselt raskepärasele kodumaale on iga ülikoolis toodetud filmid suuremal või vähemal määral vägagi intrigeerivad uurimused aktuaalsest kriisikoldest ja selle inimestest.

Kui oled suur Eesti filmi fänn, siis erilist tähelepanu tasub pöörata Eesti lühifilmide võistlusprogrammile, sest esindatud on nii Balti Filmi - ja Meediakooli režiitudengid kui ka iseseisvad lavastajad.
Vast kõige eripärasemas žanris on aga BFM-i režiitudengi Sander Marani riukalik film "Curiosity Kills", mis on lugu tapjarottist ehk kindlamast kindel maiuspala kõikide splatter horror-i sõpradele. Uskuge meid, kui ütleme, et Marsil ringi lippav Curiosity pole pooltki nii põnev kui Curiosity Kills! Film linastus ka aasta esimeses pooles Haapsalu Õudus - ja Fantaasiafilmide Festivalil.



Julgelt võib end sättida vaatama Janno Jürgensi müstilise filmi "Distants" ja samuti ka BFM-i tudengi Raigo Saariste filmi "Päikeseratas", mis heidab pöörase pilgu kahe alkoholilembese noormehe eriskummalisele teekonnale.

Loomulikult ei tasu vaatamata jätta ka rahvusvahelisi ja Läänemeremaade lühifilme. Kahtlemata jõuab publikuni kõige jõulisem laeng läbi rahvusvahelise tudengifilmide võistlusprogrammi.


Siinkohal tooksingi välja kõige põnevamad rahvusvaheliste lühifilmide võistlusprogrammist.
Inglase John Mcleani teine lühifilm "Rööv kottpimedas"("Pitch Back Heist"), mille peaosas Michael Fassbender, kes Eesti publikule on kahtlemata tuttav Steve McQueeni tormilisest nümfomaaniat puudutanud mängufilmist "Häbi" ("Shame") ja Sir Ridley Scotti eepiliselt ulmefilmist "Prometheus". Koos Fassbenderiga astub üles ka Liam Cunningham, kes oli keskses rollis "Troonide mängu" teises hooajas. Sisust ei ole mõtet rääkida, sest pealkiri räägib enda eest.

Norraka Halvar Vitso film "Atlandi tuuba" räägib loo vanaldasest ja trotsi täis härrasmehest, kes saab teada, et sureb kuue päeva pärast. Nende päevade jooksul võitleb ta iseendaga, oma pattudega minevikust, abivalmis inimeste heatahtlikkusega ning kõige tipuks asub oma koduaeda ehitama ühte väga kummalist seadeldist. Jah, nendest märksõnadest võib julgelt eeldada, et tegemist on musta huumoriga vürtsitatud muheda ja dramaatilise looga.

Belglase Tom Van Avernaeti müstilise filmi "Surma vari" keskmes on I. Maailmasõjas hukkunud sõdur, kes kogub ebamaise metoodikaga tuhandet varju, et ta saaks taas ellu ärgata ja oma armastatud naise juurde pääseda. Kui kahtlete filmi sisus, siis heitke pilk trailerile ja te olete silmapilkselt müüdud.

Tokyos filmitud draama "Yukuharu", mida Sleepwalkersi koduleheküljel kirjeldatakse kui "visuaalselt rikka ja emotsionaalselt võimsa draamana. Ettenägematu tragöödia, mis puudutab Jaapani kõige teravamaid sotsiaalseid probleeme." Meie siin nõustume, et Jaapani elu, inimesed ja kultuur on niivõrd võimas nähtus siin ilmas, et isegi lühifilmi formaadis ei tasu ilma jääda võimalusest heita pilk paljudele suhteliselt võõrasse kultuuri ja sealse rahva mõttemaailma.


Need neli filmi on vaid mõningad näited Sleepwalkersi tänavusest rahvusvahelisest võistlusprogrammist. Kuna igaüks neist on programmi valitud tohutu hulga hoole ja armastusega, siis võib kindel olla, et vast igaüks neist filmidest kõnetab publikut ühel või teisel moel.


Aga lõpetuseks nii palju, et minge kõik järgmised neli päeva Sleepwalkersile ja te ei kahetse! Ma loodan ;) Ei, ei, ma olen päris kindel, et te ei kahetse.


Henryk aka LiveForThis signing off...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar