Lehed

13.11.12

The Nights of PÖFF 2012: Animated Dreams


Juba 14. korda toimuv animafilmide festival Animated Dreams alustab värsket tuuri juba 14. novembril ja ulatub kuni 18. novembrini. Animated Dreams on läbi aastate pakkunud paeluvaid programme, milles esindatud animafilmid pärinevat igast võimalikust maailma nurgast. Mõnikord isegi sealt, kus üldiselt arvatakse, et animafilme ei valmistatagi. See kõik tähendab aga seda, et Animated Dreams pakub ja on alati pakkunud ennekõike meeldivaid üllatusi mitmelt rindelt. Olgu selleks siis täispikad animafilmid, terve hulk kuni 5 minutilisi lühianimafilme või ühtset teemat hõlmavad antoloogiakogumikud, Animated Dreams pakub igale maitsele midagi väga vürtsikad. Peab lihtsalt vaeva nägema ja need maiuspalad üles otsima. Alati on võimalus sukelduda pimedasse kinosaali ja alles siis kogeda, mis valgelt kinolinalt vastu vaatab.

2012. aasta programm on vägagi mitmekülgne. Maitsvaid elamusi pakuvad kahtlemata võistlusprogramm, Panoraam ja rahvusvahelise tudengianima paremik. Kõik kolm programmi koosnevad terve hulga kuni 20 minutilistest lühianimast.


Tänavune Võistlusprogramm koosneb neljaks jaotatud natuke üle 70 minuti kestvatest alaprogrammidest. Seega on õige valiku tegemiseks enamgi kui lihtsalt palju ruumi. Kuna kõik neli võistlusprogrammi koosnevad neljast tugevast tervikust, siis tasub võimalusel igal juhul igaühele neist pilk peale heita. Olgugi kui valituks osutub kasvõi ainult üks osa võistlusprogrammist on elamus garanteeritud, sest pakutakse ju ometigi lausa hulgi mitme eri näo ja teoga taieseid, mis sööbivad mällu tahtest tahtmata. Täpselt sama lugu on ka Panoraami programmiga, kus esitletatakse aasta jooksul valminud kõige tugevamaid animafilme kogu maailmast. Kui oled alaline animahuviline, siis mõlemad programmid on enamgi kui küll, et kasvõi terveks aastaks isu lühianimast täis saada. Tähelepanuta ei maksa jätta ka Rahvusvahelise tudengianima paremiku programmi, mis annab kahtlemata põhjaliku ülevaate maailma animatudengite käsitööoskusest, meelelaadist ja mõttemaailmast.


Kui oled maias vanameistrite taieste järgi, siis tuleb kindlasti kohal olla, kui toimub Igor Kovaljovi retrospektiiv. Esikohal on Ukraina vanameistri parimad ja hinnatumad tööd. Kui Kovaljovi nimi ei ütle hetkel midagi, siis pärast seda seannsi tunnete tema töid juba pea igast küljest.


Väga kõrgendatud tähelepanu tuleb suunata Eesti uue anima programmile, kus näidatakse värsket Eesti animafilme. Siinkohal toon välja ka mõned kõige magusamad palad, mille leiab Eesti uue anima programmist:
Alati värskust pakkuva Riho Undi uus animafilm "Happy Birthday"
Priit Tenderi "Ussinuumaja"
Kaspar Jancise ja Vladimir Leschiovi "Villa Antropoff"


Avastamisrõõmu pakub aga kogu mahukas programm.


Täispikkade filmide näol pakutakse seekord mitmeid maiuspalu, millest kõige paeluvamad toome me ka välja:
Värske Lõuna-Korea animafilm "Sigade kuningas", mis oma värvikas visuaalsuses heidab karmi ja nihestunud pilgu Korea ühiskonna sotsiaalsetele probleemidele.

Jaapani animefilm "Pikapäevarühm", mis Sleepwalkersi sõnul on pigem suunatud lastele, aga kui olen midagi Jaapani animest õppinud, siis võin julgelt väita, et isegi lastele toodetud anime pakub meeldivat elamust ka suurtele ja vanadele. Selles pole kahtlustki.

Prantsusmaad esindab seekord koguni kolm filmi "Kasulaps", "Kuumees" ja "Lõuend". Prantsuse animatsiooniga on alati olnud see lugu, et kui etteantud valikus on rohkem kui üks animafilm, siis on ikke jõle raske leppida ainult ühega.

Seoses "Sigade kuningaga" pakutakse meile nagu valatult ka Korea fookust, mis on kahtlemata rikas elamus. Jaapani animatsiooni pakutakse siinmail ja üldse kogu maailmas märksa tihedamani kui Lõuna-Korea animatsiooni. Seega ongi paras aeg end Animated Dreamsi abil kurssi viia!

Poola fookus on samuti väärt kõrgendatud huvi. Poola on tuntuid kui pikaaegse animatsiooni traditsiooniga. Tegev animatsioon juba pikka aastakümneid ning peegeldanud nii Poola kui ka maailma muutlikku ühiskonda, inimesi ja kultuuri. Poola fookuses tuuaksegi kontrastiks nii Poola vanem animatsioon kui ka moderne, et teha selgeks kuidas Poola käsitööoskus on suutnud ajas liikuda.


Ööprogrammid Oh õudust! ja  Iha, seks ja armastus on kindel must see ja põhjused on enamgi kui ilmselged. Veidi õõva ja kirge pimedatesse öödesse.


Näeme Animated Dreamsil!

Henryk signing off...




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar