Lehed

14.11.12

The Nights of PÖFF 2012: SW - Eesti võistlusprogramm vol 1


SW (ehk Sleepwalkersi) Eesti lühifilmide võistlusprogrammi esimene seanss on möödas. Esindatud oli viis lühifilmi Balti Filmi-ja Meediakoolis õppurid ja lõpetajad ning samuti ka iseseisvad tegijad.

Viiest neli olid lühimängufilmid ning üks osutuks aga mediteerivaks visuaalseks Tiibeti ja Nepaali elu ja olu üle arutlevaks dokumentaalfilmiks "Lotus Spirit", mille kohta võin kohe öelda paar sõna, kui laenan tsitaadi otse Sleepwalkersi koduleheküljelt - "Sisult mitmeti õpetav ja vahest lihtsalt mõtlik, emotsionaalne, tundetult igav".

Janno Jürgensi suurepärase must-valge müstilise draama "Distants" kohta me juba jõudsime kirjutada paar sõna paar postitust tagasi.


Raigo Saariste "Päikeseratas" on kentsakas apokalüptiliste viidetega lugu kahest valulise pohmaka käes vaevlevast tüübist, kelle hommikune soov uue alkoholi tarbeks raha hankida viib neid mööda eriskummalisi radu, kus nad kohtuvad veidrate paheliste ja üdini heasüdamlike tegelastega, inimtühjade tänavate ja maailmalõpu oomenitega, milleks ei ole miski muu kui eestlastele väga tuttav tinapaberist müts. Tegemist on visuaalselt mitmekesise, põnevate näitlejatööde ja kohtlase huumoriga filmiga, mille otsekohene näkkupaiskamine võib esialgu tunduda võõrastav. Sestap peakski seda kentsakat filmi võtma kui kahe lihtsa elupõletaja sirgumist valgustuse poole.


Elina Naani "Aitäh, et sa minuga juhtusid" on kauni visuaalse keele ja suurepäraselt valitud näitlejatega humoristlikult muhe eluline lugu eneseleidmise rõõmudest ja valudest. Filmi puuduseks võib lugeda kulminatsiooni vähese pinge, mis tagab lõpuminutitele veidi liiga lahtise tunde, aga see-eest pakub film palju veenvalt läbimõeldud situatsioone, maalähedast ilu ja kenasti toimivaid karaktereid.


Sander Marani "Uudishimu tapab" on väga lõbus splatter horror, mille sarnast siinmail kas siis lühifilmi või täispika filmi formaadis olematult vähe näha võib. Bakalaureust omandav noor režissöör on õuduse ja huumori fännidele teinud suure teene, sest oma verise ja paduhumoorika filmiga tapahimulisest rotist pakub ta meile eneseteadlikult ägedat nägemust Eesti enda panust taolisesse horroržanrisse.


Sleepwalkersi Eesti võistlusprogrammi esimene seanss oli üllatavalt tugev. Viiest filmist neli toimisid just sellisena nagu nad olid meie jaoks loodud.

Järgmine ja viimane Eesti lühifilmide võistlusprogramm on juba täna BFM-i kinosaalis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar