Lehed

12.08.11

[REC] 3 Genesis - verepulm Hispaanias

[REC]-i saaga on täies hoos. Kui esimesed kaks osa toimusid kortermajas, siis kolmas viib tegevuse päevavalguse kätte, mis annab filmile omakorda uue reaalsuse. Esimese osa käsikaamera ja teise osa kiivrikaamera on peaaegu maha jäetud ja juurde on toodud tavalise mängufilmi omadused. Enam ei ole samas koguses peadpööritavat ja intiimset kaameratööd. Samas pole unustatud seeriale alguse pannud stiili ja käsikaamera on siiski täiesti olemas. Stiilimuutus on aga märgatav. Võib olla tuleneb asi sellest, et maailmale [REC]-i tutvustanud režissöör ja stsenarist Paco Plaza veab kolmandat osa ise. Esimest kahte osa koos Plazaga lavastanud Jaume Balaguero on seeria juurest lahkunud. Võib olla naaseb õudusduo samasse staadiumisse neljanda osa juures, aga see on vähetõenäoline, sest esialgsetel andmetel naaseb Balaguero üksi neljanda ja ühtlasi viimase osa juurde. Mõlemad on põhimõtteliselt kogu oma karjääri jooksul teinud ainult õudusfilme. Põhjus edukaks seeriaks on kohe olemas ja esimesed kaks osa on elavad tõestused.
Plaza võttis aga esimese kahe osa konseptsiooni ja paigutas selle kaugele kortermajast päevavalguse ja suure hulga inimeste keskele. Tundub, et kadunud on kitsaste ruumide terror ja see on asendatud 28 Days Lateri ja Dawn of the Deadi kiirete zombide ja muidu üldlevinud zombielaadseid nakkusi tutvustavate filmide pärusmaaga. Praegu ei oska öelda, kuidas kavatseb Plaza käsitleda teises osas toimunud sündmusi, mis andsid pealtnäha raevu- või zombiviirusele uue vindi. Kas tulemas on ülemaailmne deemonite invasioon, mida juhib seesama mitte enam nii malbe näoga naine esimesest osast? Piltide järgi võib öelda, et uue puhangu keskel on pulmalised. Huvitav on mõelda, et algsest värskena mõjunud, justkui ühekordse elamusena ekraanidele paisatud [REC]-i nimeliselt hispaania horrorist kasvas välja filmiväljendusvahendite abil reaalsustajuga manipuleeriv [REC] 2 ja nüüd siis suurema mastaabiga kolmas ja sugugi mitte viimane osa.

Filmist endast rääkides oli esimene [REC] uskumatult jõulise ja värskena mõjunud õudus, mis kiirendas südamerütmi ja surus pilgu vastu ekraani ega lasknud lõpuminutitel silmi pilgutadagi. Teine osa mõjus samamoodi, aga suuremal skaalal rohkete tegelastega ja uute võimalustega horrori ekraanile toomiseks. Tuleb ainult loota, et Balaguero puudumine ei tähenda seeria allakäiku, vaid hoopis üllatusterohket edasiminekut paremuse poole.
Minu arvustused mõlema filmi kohta: [REC] ja [REC] 2
Siin oleme varem kirjutanud nii Genesisest kui ka selle plaanitavast järjest Apocalypse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar