Lehed

14.02.11

Vampire - Shunji Iwai inglisekeelne debüüt

Omas mahlas tegutsev Jaapani filmilavastaja Shunji Iwai on valmis meisterdanud nii mõnegi väga paeluva, eksperimentaalse, lihtsa ja elulise filmi. Omast kogemusest oskan näitena tuua popkultuuri ja selle noori asukaid uuriva All About Lily Chou-chou(Riri Shushu no subete), mille originaalne pildikeel, operaatoritöö ja tunnetuslik külg jäävad kauaks kummitama; April Story(Shigatsu monogatari), mis tabab naelapea pihta oma võluva lihtsusega; Love Letter, mille stsenaarium ja näitlejatööd on sama hingeminevad kui filmi kaameratöö ja muusika ning lõpuks ka armas ja väljendusrikas Hana and Alice(Hana to Arisu), mis minu arvates pole just samal tasemel nagu eelmised nimetatud.
Iwai filmograafia on tegelikult veelgi pikem ja kirjum. Lisaks lavastamisele tegeleb tuntava käekirjaga režisöör ka stsenaristina. Filmid nagu Halfway(Harufuwei), mis on ka minul nähtud, Bandage(Bandeiji) ja Rainbow Song(Niji no megami) on kõik valminud, kas siis täielikult või osaliselt Iwai stsenaariumi järgi. Kui lähtuda Halfway väga sentimentaalsest või pigem hoopis lihtsalt antud rahvale endale iseloomulikust lähenemisest kahe koolinoore vahel arenevale armastusloole, siis võib uskuda, et ka teistes nimetatud filmides on tunda samasugust delikaatset ja õrnatundelist tunnetemängu.

Nüüd, 2011. aasta hakul on Shunji Iwai valmis saanud oma esimese sammuga inglise keelsesse filmiturgu ning filmiks on huvitaval ja vahest ka härival moel üksikust vampiirist jutustav draama Vampire. Kuna vampiirid on viimaste aastate jooksul eriti ebameeldival viisil populaarsust kogunud, siis suhtun igasse uude vampiiriflmi ettevaatlikult, aga kui tunned vähemalt mingitki osa Iwai filmidest, siis ei tohiks sisul end heidutada lasta. Vampiiri rollis Kevin Zeger ja naisrollides astuvad üles Keisha Castle-Hughes, Rahel Leigh Cook, Amanda Plummer ning kõige lõpuks ka on kesksel kohal ka Yu Aoi, kes on varemgi näidelnud kahes Iwai lavastatud ja ühes kirjutatud filmis. Vampire räägib kooliõpetaja Simon`ist, kes on juhtumisi ka vampiir ja ta otsib oma ohvreid enesetapjalike kalduvustega inimeste hulgast. Ühel hetkel hakkab Simon omandama ühe tugevaimaid inimlikke jooni. Rohkem polegi mõtet sisu lahti seleteda, sest siis kaob ju kogu lõbu.
Twitch on ka filmi promonud. Jõudnud isegi üks või paar arvustust kirjutada. Üldine vastukaja on positiivne, Iwai filmidele omaselt positiivne. Nii et kui kui oled kursis Shunji Iwai unikaalse filmikeele ja jutustamisoskusega, siis on põhjust ka Vampire`i järele ihaleda.Siin on mõned klipid filmist. Samuti tänu Twitch`ile. Traileri veel ei eksisteeri. Millal film ka suurema avalikkuse ette jõuab, on veel veel suuremas osas teadmata.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar