Lehed

16.02.11

James Cameroni Battle Angel Alita'st

James "King of the World" Cameron andis eelmisel aastal teada, et kavatseb teha pärast Avatar 2 ja 3 Yukito Kishiro loodud mangaseeria Battle Angel Alita filmiversiooni, mis on tegelikult tal juba kaua meeles mõlkunud ja seda juba enne Avatari valmimist. Tema sõnul oli Avatar lihtsalt pinnas, mis tõestas talle, et ta on valmis ja tehnoloogia on valmis loomaks küborgide maailmas aset leidvat lugu, mille peakangelannaks on võluv küborg Alita. Hiljem teatas aga Avatari produtsent Jon Landau, et Cameron teeb Alita siiski pärast Avatari teist osa, mis peaks aset leidma Pandora teise kuu meredes või on kuidagi sellega seotud. Igatahes Avatari jätkuosas me enam tuttavaid tegelasi ei näe, aga siiski on tegu mastaapse projektiga, kus Cameron kavatseb taas luua tehnoloogia, mis tagaks ennenägematu filmikogemuse. Loota ju võib, et Cameron mõtleb seekord peale tehnilise osa ka muudele üliolulistele osistele, mille ta minetas ilmselgelt Avatari tegemisel. Kui see on tõsi ja Avatar 2 toob taas uusi tuuli filmimaailma, siis on vast õige arvata, et Alita pole ka enam kaugel. Minul endal on veel manga pooleli ja peab ütlema, et tegu on nii või naa filmitava teosega. Iseasi, kuidas kavatseb seda ekraanile tuua Cameron. Ilmselt mitte nii nagu teeks mõni teine režissöör. Vaevalt. Jälgides Cameroni progressi režissöörina on selge, et midagi uut mõtleb ta välja niikuinii. Battle Angel Alita universum on detailirohke ja temaatiliselt suur ja lai täis inimlikkuse poole püüdlevaid karakatereid. Vaatamata sellele, et küborgidel puudub inimhing ja et olemasolevad inimesed on üha enam muuutumas selleks, mida küborgid ei suuda enam olla, on manga tegelased ja keskkond korraga inimlikult soojad kui ka ülimalt jõhkrad nii inimeste kui ka kübrogide vaatepunktist.
Siinkohal tekib kohe küsimus. Millele Cameron Alita tegemisel panustab? Kas täpselt sama stiil, mis Avatari puhul? Loovad maailma, tegelased ja kogu sündmustiku ainult arvutiga genereeritud kujul või lähenevad asjale ka praktiliselt ja kasutavad reaalseid näitlejaid? Seda näeme allles ülejärgmisel aastal. Senikaua soovitan lugeda fantastilist Battle Angel Alita`t ja huvi korral vaadata üle ka seeriast võrsunud OVA, mis jätab mangast kummalise mulje, sest anime on kokku pressitud kahest osast. Üldse on imekspandav, et nii pika ajalooga mangaseeriast pole ilmunud animesarja ja isegi mitte korralikku animefilmi. Cameroni tee on üsna vaba. Kuskilt pole eeskuju võtta. Kui aga Avatar 2 kukub läbi, siis ei tasu enam ilmselt filmiversiooni peale lootagi.

2 kommentaari:

  1. "Vaatamata sellele, et küborgidel puudub inimhing"

    Tegelikult oli valdaval enamusel küberitel (sh Alital endal) aju olemas. Ainult keha on terasest. Aju on olemas isegi neil torudel kes tehases töötavad. Ühes spin-off mangas seletatakse ka kuidas nad sellisesse täbarasse ametisse on sattunud.

    A muidu hea post!

    VastaKustuta
  2. Vaatan jah, et see lausetükk tekitab mõningase segaduse;)

    Eks seda hinge teemat võib muidugi kindluse ja selguse mõttes pikemalt lahti seletada, sest Alita puhul on tõesti nii, et valdav osa küborgidest on ju täiendatud või siis üdini rikutud versioonid oma endisest minast/inimesest ja seega ongi nad hingestatud nagu meiegi.
    Ainult et väga väärastunud hingeraisaga...

    Kui ma nüüd mälu järgi pakkudes ei eksi, siis Cameron lubas esimesest kahest osast filmi kokku panna, kuigi Alita maht on üsnagi meeletu. Olen isegi ainult 5 või isegi rohkem osa läbi saanud.

    VastaKustuta