Lehed

12.05.12

Argo - Afflecki kolmas katsetus


Oma esimese stsenaariumi (koos Matt Damoniga ja filmiks "Good Will Hunting") eest võidetud Oscar andis Ben Afflecki karjäärile režissööri ja stsenaristina väga tugeva tõuke. Seda ilmestavad väga hästi senised kaks filmi "Gone Baby Gone" ja "The Town". Mõlemad kandideerisid ka Oscaritel, kuigi midagi ei võidetud ja nominatsioonid olid vastavalt parima naiskõrvalosa (Amy Ryan) ja parima meeskõrvalosa kategooriates (Jeremy Renner - praegune "The Avengers" ja tulevane "The Bourne Legacy" staar).
Ehk tuleb nüüd "Argo" eest ka parima stsenaariumi, filmi või režissööri Oscar ja kui mitte võit, siis taas nominatsioon. Filmi sisu  on akadeemia poolseks eiramiseks liiga poliitiline ja akadeemiale meeldib poliitika.


Ben Affleck on viimasel ajal tõusnud tuhast ka näitlejana ja sedagi tänu tema enda lavastatud filmidele. Huvitav on aga tendents ekraniseerida varem ilmunud romaane ja lugusid. "Gone Baby Gone" põhines küll Dennis Lehane samanimelisel romaanil, aga filmi ekraanidele ilmumise aeg kattus ühe teise sündmusega, mis andis vägisi Afflecki debüüdile tõsielulise maigu ja ka nö. reklaami.
See juhtum oli muidugi Madeleine McCanni kadumine. Sisuline sarnasus veel värske haavaga sundis stuudiot filmi esilinastust edasi lükkama, aga eks seegi mõjus filmile kui tahtmatu ja ennenägematu reklaam. Dennis Lehane pole filmimaastikul sugugi tundmatu kirjanik. Martin Scorsese kõigi aegade edukaim film "Shutter Island" põhines samuti tema romaanil. Mainimata ei saa jätta ka Lehane 2001. aasta romaani "Mystic River" ja sellel põhinenud samanimelist Eastwoodi filmi.

"The Towniga" on sama lugu. Bostoni pangaröövlite elust pajatanud lugu põhines tegelikult Chuck Hogani romaanil "Prince of Thieves". Chuck Hogan on viimasel ajal tuntust kogunud kui kaasautor Guillermo del Toro vampiiriromaanide ("Tõbi""Allakäik" ja eesti keeles veel ilmumata "Night Eternal") juures.
Nüüd siis "Argo". Taaskord põhineb järjekordne Afflecki film varem ilmunud materjalil. Seekord siis Wired`is 2007. aastal ilmunud Joshuah Bearmani artiklil "The Great Escape" ja pantavangikriisiga seotud Tony Mendezi mälestustel, mis ilmus "The Master of Disguise" nime all.

Olematu filmi poster
"Argo" leiab aset Iraanis aastal 1979 ajaloolise Iraani pantvangikriisi ajal. Filmi kontekstis on "Argo" olematu filmi nimi, mille najal üritati revolutsiooni langenud riigist välja saada 6 USA diplomaati. Plaani õnnestumiseks loodi keeruline ja peaaegu et päris filmi produktsioon. Peaosas on sarnaselt eelmisele lavastajatööle The Townile ka Affleck ise. Lisaks veel Bryan Cranston ("Breaking Bad", "Total Recall"), John Goodman ("The Artist", "Red State") ja Kyle Chandler ("Super 8").


"Argo" stsenaariumi eest vastutab veel nime tegev Chris Terrio, kes on olnud varem ühe 7 aasta tagusel Sundance`il linastunud filmi ja sarja Damagesi ühe osa stsenaristiks. Operaatoriks on Rodrigo Prieto, kes on teinud Inarrituga koostööd "Babeli" ja "Biutifuli" juures ning samuti väärib mainimist Almadovari "Broken Embraces". Lisapunkte operaatori võimekusele annavad veel näiteks Ang Lee "Lust, Caution", Oliver Stone`i "Alexander" ja "Wall street: Money Never Sleeps" ning Cameron Crowe äsja ilmunud "We Bought a Zoo".
Filmile teeb muusika mitte kunagi puhkav Alexandre Desplat, kelle hiljutiste ja parimate tööde hulka kuuluvad näiteks "The Tree of Life", "Harry Potter and the Deathly Hallows" ja ka Wes Andersoni uusim "Moonrise Kingdom".
Praeguste andmete põhjal linastub Afflecki kolmas katsetus režissöörina 12. oktoobril.
Veel ekraanidele ilmuva filmi poster

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar