Lehed

01.06.11

Maa all urus elas kääbik....

“Maa all urus elas kääbik. Mitte mõnes ilges räpases niiskes urus, mis on täis ussipuru ja kõdu-haisu, aga ka mitte paljas kuivas liivaurus, kus pole midagi istumise alla panna ega midagi süüa, ta elas kääbiku-urus, ja see tähendab kõiki mugavusi.”

Nii algas John Ronald Reuel Tolkien "Bereni" kingitus maailmale ja tulevaste põlvede õnnistus, mida nüüd viib filmikeelde igati andekas ja oma tervist filmile ohverdav Peter Jackson. Seni on ta seda teinud õnnestunult. Raamat ja film täiesti omaette nauditavad, aga just f i l m i n a on Lord of the Ringsi triloogia olnud minu lühikese elu üks suurimaid kinonaudinguid ja on seda siiani. Kui Kääbiku filmiversioon suudab haarata mind samamoodi nagu eelmised, siis on maailm võitnud, aga kui mitte, siis löögu või maha, ütlen ma Jacksonist lahti.
The Hobbit: An Unexpected Journey ja The Hobbit: There and Back Again ilmuvad 3D-s vastavalt aastatel 2012 ja 2013, mõlemad detsembris. Ausalt öeldes kohutas mind alguses mõte teha Tolkieni ühest kõige lühemast teosest kaks osa. Seda kohutavat mõtet võimendas veelgi triloogia näitlejaskonna taasühinemine Kääbiku jaoks, mis tekitas loomuliku loogikavea. Kuidas ja miks panna Kääbikusse sisse sinna mitte kuuluvad tegelased? Usaldan, et Jackson, del Toro, Walsh ja Boyens ei omavolitsenud ja võtsid kõik vajaliku sisutäiteks Tolkieni märkmetest või siis Unfinished Tales-ist, kus on ilusti olemas Sarumani suhe Gandalfi ja Kääbiklaga. Isegi Aragorn mainitakse ära ja see kõik toimub 60 aastat enne kui Frodo ohverdab kõik, isegi iseenda, et päästa need, keda armastab.Kindlasti on paljud fännid 3D vastu. 3D on nagu arvutiefektid. Sa kas oskad neid kasutada ja need sobivad filmi või sa lihtsalt ei tea, mida sellega teha ja rikud kogu elamuse. Tuleb ainult loota, et Jacksoni visiooni ei hakka segama tume pilt ja ebavajalikud, gimmicku väärtusega kolmedimensionaalsed hetked.
Kolm Sõrmust haldjahõimul sinitaeva all,
Seitse päkapikkudel maa külmis kivikambreis,
Üheksale ülemaks on sureliku vald,
Üks kuulub isandale, kelle võim on kangeim
maal, mil nimeks Mordor, musta Varju all.
Üks Sõrmus juhib neid, Üks leiab üles,
Üks Sõrmus toob nad kokku pimeduse süles
maal, mil nimeks Mordor, musta Varju all.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar